Over Nasima

Nasima Bosma woont en werkt in Veenoord. Ze heeft haar atelier “De Esculaap” gevestigd aan de Troelstrastraat 10 te Veenoord.                                                 .

Ontwikkeling en opleiding

Studie  model- en portretschilderen aan de kunstacademie Minerva en bij  het kunstencentrum  te Groningen.
Aan het kunstencentrum heb ik de 2-jarige opleiding creatieve handvaardigheid gevolgd via de VOBK.  Een stichting voor ontwikkeling van beeldende creativiteit.

Fijnschildertechnieken aan de Academie voor Realistische Schilderkunst te Deventer.

Gedurende 5 jaar  heb ik masterclasses gevolgd bij de Amsterdamse kunstschilder, Rien Verschuur. Deze woont en werkt te Amsterdam. Door Rien leerde ik het spel van lijnen en kleuren kennen en ging ik hiermee experimenteren in mijn schilderijen.

Vanaf 2007- 2017  heb ik lessen gevolgd aan “De Drentse School” te Assen. Om mij de techniek eigen te maken van de realistische kunst. Sindsdien schilder ik meer landschappen en  portretten. Ook in opdracht.

Om het ruimtelijk inzicht te verbeteren bij het schilderen van portretten heb ik lessen gevolgd in het portret boetseren bij beeldend kunstenaar Roy Greve in Beilen.

Inspiratie

In mijn werk laat ik mij o.a. inspireren door de vele mooie reizen , die mijn man en ik de afgelopen jaren hebben gemaakt. Regelmatig wordt de veldezel het landschap ingesleept om snel een impressie weer te geven van de schoonheid van het landschap of de cultuur van het land.  Deze impressies worden in mijn atelier uitgewerkt tot een schilderij.  Een groot bewonderaar ben ik o.a. van Paul Cezanne  en zeker niet in de laatste plaats van Vincent van Gogh. Het is leuk om te weten dat deze laatste in mijn omgeving gewoond en gewerkt heeft. en zich heeft laten inspireren door Zuid-Oost Drenthe.
Ook laat ik mij inspireren door de geheimzinnige kleuren en vooral het licht van de oude meesters.

Hoe werk ik

Ik maak in mijn schilderijen gebruik van gemengde technieken zoals acryl en olieverf  zowel op linnen als ook op paneel.. Ik maak een schets en een eerste opzet in acryl. Daarna werk ik het in olieverf uit. Soms laat ik de impressie in acryl omdat ik dat beter vind passen. Maar ook kan ik mij dagen opsluiten in mijn atelier. Natuurlijk om te schilderen maar  ook om  mijn grote verzameling kunstboeken door te bladeren om inspiratie op te doen en te kijken hoe de grote meesters omgingen met het gebruik van vorm en kleur.

Verbinding en vrijheid

Thema’s die een rol spelen in mijn leven zijn verbinding zoeken maar ook vrij voelen in doen en laten. De spanning ervaren die deze zoektocht met zich meebrengt en het zoeken naar een balans hierin. Zo ontstaan er in mijn schilderijen soms figuren of objecten, die mij iets vertellen over het spanningsveld tussen gezamenlijkheid en individualiteit.